Bus eller Godis

 

Irländarna uppfann inte bara jack-o-lantern, utan var även först med bus eller godis-seden ("trick or treat"). Att gå runt och tigga godis till halloween var vanligt över hela Storbritannien, men det var irländarna som började klä ut sig och som först började med inslaget av utpressning: BUS ELLER GODIS?

Den irländska landsbygdbefolkningen var oerhört fattig. Därför tog man till vara de inslag av skrock och magi som finns i halloweenseden och började klä ut sig i hemska kostymer och knacka dörr hos de rika, som man sedan tiggde mat av i utbyte mot beskydd mot onda makter.

Fick man ingen mat spelade man människorna i huset något spratt. Grinden kunde försvinna, redskap kanske hälldes ut, vagnar kunde vältas omkull.

Med tiden blev det här en tradition som fördes vidare av barn och under betydligt mildare former.

 

Några tips när barnen ska ge sig ut på godisrundan:

 

  • Små barn bör ha sällskap av en vuxen.
  • Gå om möjligt samman med grannarna och deras barn och bilda en liten "godisgrupp".
  • Lägg gärna lappar i brevlådorna några dagar i förväg. Berätta då vad halloween är och vad barnen vill.
  • Ska barnen gå ut när det är mörkt syns ljusa spökdräkter bättre än mörka vampyrkläder. Låna dem en ficklampa. Den lyser både upp vägen och gör att deras dräkter syns bättre.
  • Barnen rör sig bättre om de har händerna fria och om dräkten inte släpar i marken.
  • Säg åt barnen att allt godiset får ätas när de är hemma igen, men inte tidigare. På så vis får de vuxna tillfälle att se vad barnen fått i sina påsar av främmande generositet.

 

Det kan också vara en bra ide att sätta upp någon form av halloweendekoration som syns utifrån. På så vis vet barnen att man firar Halloween och väntar på att de ska knacka på dörren.

KONTAKT

Tycker du att vi missat viktig information?

 

SOCIALA MEDIER

Låt inte andra individer gå lottlösa. Dela budskapet om halloween.