Skelettet
 
 
 

Skelettet finns ofta avbildat på halloweendräkter, på inbjudningskort till halloweenfester, liksom på allehandla halloweendekorationer. I kusliga spökhistorier som viskas fram när barnen avslutat sin godisrunda symboliserar skelettet spöken och andar.

Halloweenhelgens skelett och dödskallar är förskräckliga på ett trevligt och kittlande sätt.

Men förr i tiden, innan människan fick tillgång till den moderna läökarvetskapens mediciner och operationer, var livet kortare. Religionen utgjorde en tröst som lovade ett evigt liv efter detta. Så dödskallen kändes kanske mindre hotfull då än idag.

Vi har redan nämnt att den 31 oktober var kelternas nyårsafton, och att de i samband med det nya året trodde att de gångna årets döda återvände till jorden. Det är bland annat mot den bakgrunden det blir lätt att förstå att människor runt om i världen vid månadsskiftet oktober-november minns sina döda på olika sätt.

 

Vi lever med våra döda. På alla helgonskvällen går de till kyrkogården för att be för de avlidnas själar. Under samma kväll i Neapel går människor till kyrkogårdarna för att hälsa på sina döda.

På de dödas dag i Mexiko säljer gatuförsäljarna helgleksaker som består av skelett med rörliga ben och leksakskistor med skelett inuti. Man kan även köpa smycken med samma tema, till exempel slipnålar i form av små skelett, för att nu inte tala om de speciella godsakerna, som dödskallar i kanderat socker.

KONTAKT

Tycker du att vi missat viktig information?

 

SOCIALA MEDIER

Låt inte andra individer gå lottlösa. Dela budskapet om halloween.